Često postavljena pitanja

Prema zakonu o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi, dužni ste slati račune u elektroničkom obliku svim pravnim subjektima koji su obveznici javne nabave. Dakle, eRačune morate slati svim državnim firmama, te sektorskim naručiteljima (komunalnim poduzećima, poduzećima u vlasništvu gradova itd…) koji sudjeluju u javnoj nabavi.

eRačune možete (ali ne morate) slati svim poslovnim subjektima jer korištenjem eRačuna olakšavate proces izdavanja, transporta i zaprimanja računa, čime štedite na vremenu i novcu.

eRačun (elektronički račun) je dokument koji je po svom sadržaju istovjetan papirnatom računu.

Sam eračun mora biti u formi XML datoteke, te mora biti sukladan sa EU normom EN 16931. Službena specifikacija upotrebe eRačuna u UBL 2.1 formatu može se pronaći na https://eposlovanje.hr/EN-UBL-HR-Specifikacija%20upotrebe.pdf

Za početak se trebate registrirati na https://eracun.eposlovanje.hr

Nakon završene registracije, na email ćemo Vam poslati ugovor kojega trebate ispisati u dva primjerka, potpisati ga i pečatirati te nam ga dostaviti poštom na
Pondi d.o.o.
Skradinska 11
21000 Split

Nakon što provjerimo Vaše podatke, Vaš korisnički račun bit će aktiviran, poslat ćemo Vam podatke za spajanje na API i usluga će biti spremna za korištenje!

eRačune možete slati na više načina:

 1. Putem API-ja
  Ako Vaš knjigovodstveni program podržava spanjanje na naš servis putem API-ja (našeg ili API-ja drugih servisa koje podržavamo), onda možete račune slati direktno iz Vašeg knjigovodstvenog programa. Za informacije o kompatibilnosti Vašeg knjigovodstvenog programa sa našim servisom molim kontaktirajte proizvođača Vašeg knjigovodstvenog programa.
  Ako Vaš knjigovodstveni program ne podržava naš servis, rado ćemo im pomoći u implementaciji našeg servisa u njihovu aplikaciju.
 2. Putem web sučelja – import XML datoteke
  Ako Vaš knjigovodstveni program podržava izvoz računa u XML datoteku, onda tu XML datoteku putem našeg web sučelja možete uvesti tako da se ulogirate u sustav i jednostavno je uploadate preko naše online forme
 3. Ručno upisivanje računa putem web sučelja
  Ako nemate knjigovodstveni program, ili ga imate ali ne podržava naš servis i nema izvoz računa u XML datoteku, račun možete poslati tako da prepišete sve elemente računa kroz našu web formu. Ova funkcionalnost je maksimalno pojednostavljena te se koristi za krajnji slučaj ili za unos manjeg broja računa.

Našem servisu, među ostalim načinima, možete pristupiti putem REST API-ja.

Dokumentacija za pristup REST API-ju može se preuzeti na sljedećem linku: https://eposlovanje.hr/api_dokumentacija.pdf

Load More